БАНОШ – УЛЮБЛЕНА СТРАВА ГУЦУЛІВ
02-06-2016

Улюблена страва гуцулів – банош. Вона дуже смачна й дуже ситна. Їдять банош по-всякому – з кислим молоком, із грибами, з шкварками, кому з чим заманеться. Але одне правило непорушне вже багато століть – з чим би ви його не їли, бринза мусить бути завжди, бо банош без бринзи – кулінарне непорозуміння.
Банош як і бринзу споконвіку готують виключно чоловіки, бо вівчарство і все, що з ним зв’язано — справа чоловіча. Гуцули кажуть: те, що подають в ресторанах або барах, те, що готують вдома на плиті, називати банушем гріх. Бо ж справжній бануш готують на вогні, щоб димом пропах і вогню набрався. У кожного поважного газди на подвір’ї є місце для приготування бануша. А як же без нього? Зрештою, ця страва – повсякденна гуцульська їжа і потрапляє на гуцульський стіл 2-3 рази на тиждень. Кажуть, що вершки або сметана для бануша повинні бути обов’язково триденні, зберігати їх потрібно в комірці, щоб не прокисли. У холодильник ставити не можна, тому що зіпсуються. Помішувати потрібно тільки в один бік і лише дерев’яним. Від залізної ложки не буде потрібного смаку. На Рахівщині розповідають, що це є національна страва гуцулів, яка була приготовлена тоді, коли не було що їсти а лишилася лиш сметана, бо корови були у всіх, та трохи кукурудзяної муки… Тут, банош називають вічним двигуном, адже навіть невеликої порції вистачить, щоб наситити багатодітну родину. Та все ж приготувати зі звичайних продуктів на звичайному вогнищі такий потужний енергетичний заряд може не кожен.

Як готувати:

Сметану (для справжнього гуцульського баноша це повинна бути сметана з овечого молока), або свіжо зібрані вершки трохи розвести водою, залити у чавунний горщик і довести до кипіння. Кукурудзяне борошно (дрібне) засипати тоненькою цівкою, помішуючи, в сметану й готувати до загустіння (тістоподібної консистенції схожої на манну кашу). Зменшити вогонь на мінімум, і розтирати дерев’яною ложкою, доки на поверхні не виступлять крапельки масла. Готовий банош має відставати від стінок горщика. Окремо зварити заздалегідь замочені сушені гриби. Поки кукурудзяне борошно вариться, на пательні посмажити порізане на кубики копчене сало до утворення шкварочок. Бринзу дрібно покришити. Коли каша поспіла, викласти її на тарілку, зверху бринзу, ще зверху шкварочки, і гриби. Змішувати ні в якому разі не можна! Потрібно ложкою брати потроху з усього. Їдять бануш гарячим. 

vk.com/vitaliy_bazan 

 

 

Віталій Базан
 

 

 

02.06.16
ФОТОРЕПОРТАЖ - "День Захисту Дітей" у Верховині! Дякуємо організаторам,було дуже гарно і цікаво,особливо діткам.

ФОТОРЕПОРТАЖ - "День Захисту Дітей" у Верховині! Дякуємо організаторам,було дуже гарно і цікаво,особливо діткам. 

Ось уже 66-й рік поспіль світ відзначає Міжнародний день захисту дітей, Україна ж приєдналася до святкування в 1998 році.
З нагоди відзначення дня дитини в селищі провели святковий захід. З’їхалася на свято малеча з різних куточків Верховинщини. 
Відкрили захід живим ланцюгом Єдності, до якого приєдналися не тільки діти, а й батьки, вихователі, представники владних структур... Після проходження «колони» центром Верховини очільники району привітали малечу з їхнім святом.
 
детальніше
02.06.16
Milky Chance в Україні!

2 червня в столичному клубі «Atlas» відбудеться довгоочікуваний концерт нестандартних Milky Chance.

Концерт молодого, але вже неймовірно знаменитого німецького дуету Milky Chance вперше відбудеться в Україні. Музиканти піднімуть столичній публіці настрій, виконавши свої найпопулярніші композиції.

детальніше
01.06.16
Прем'єра нового кліпу від ТНМК!

Так, ми живемо саме зараз, коли триває війна, але головний бій, навіть на цій війні, це бій з самим собою, зі своїм внутрішнім драконом, і тільки той заслуговує на повагу, хто розуміє, що боятися - то дурне, треба битися з ним, щиро, та всіма силами, тільки це і є справжній шлях Воїна.  

Олег Михайлюта

 


 

 

детальніше
31.05.16
Топ-15 Найкращих українських новинок! "Вісті радіо"101.7FM Травень 2016

15   Mozgi   Бармен
14   Віктор Винник та МЕРІ  Miss 
13   BIG BOSS   Хто є хто (Ван-Гог cover)   
12   Мольфа  Мала
11   Океан Ельзи  Еверест
10   Роман Скорпіон  Закохався 
09  АГОНЬ (ex. Quest Pistols)  Каждый За Себя
08   MONATIK  Кружит
 
детальніше
31.05.16
Село весільних музикантів

У селі Мишин Коломийського району з покоління в покоління передають музичні вміння та старовинні мелодії. 

Після різдвяного посту знову чується “Гірко” та весільні марші. Одна за одною стають на рушничок молоді пари. “Аби щасливо, аби на долю, аби побільше таких, і нам буде робота”, - кажуть мишинські музиканти.

детальніше
30.05.16
Гран-прі на районному пісенному конкурсі "Музика весни" виборов Олег Маротчак

Днями, відділ культури і мистецтв райдержадміністрації зібрав молодих  співаків  району для участі  у п’ятому ювілейному фестивалі-конкурсі української пісні "Музика  весни". Його урочисто відкрив начальник відділу культури  і мистецтв Василь Кімейчук, він розповів коротку історію фестивалю і побажав творчих успіхів  конкурсантам  і гарного, веселого свята для всіх присутніх. "Нехай ваші серця, б’ються в такт вашої пісні" - завершив свою промову Василь Кімейчук.
 
детальніше
30.05.16
Найщиріща концертна програма цієї весни!

Мама - це найсвятіше для кожної людини. Ми зобов'язані матері головним священним даром - життям. Мама завжди дає сили в нелегких життєвих випробуваннях і залишається уособленням милосердя, турботи і любові. Бути матір'ю - це велике щастя, але й величезна відповідальність. Саме мати допомагає своїй дитині знайти свій шлях у житті, розвиває у нього почуття обов'язку, працьовитість, любов до людей і до своєї країни.  Ні для кого не є секретом, що саме в травні в Україні святкують свято Дня матері.  
 
детальніше
26.05.16
ПОЛОНИНСЬКИЙ СИР ПО-ДОМАШНЬОМУ

Вам доводилось коли-небудь дегустувати справжні полонинські ласощі – бринзу, будз або вурду? Кому пощастило бодай раз скуштувати цей унікальний концентрат карпатського дару природи, ніколи не забуде ніжний присмак полонинських делікатесів приправлених запахом ватри, прянощами трав та смерекового лісу.

детальніше
26.05.16
Отакий Трафунок

Отакий Трафунок 

В Верховинскому районі тай в самому центрі
Єк наступит опивночі так єк усі мертві
Всий люд крутитси ни дома а пид магазином
Суда пєний уодно дийде ци бердом ци тином
Нічьник той магазин призвали тай так величали
Хто по пару грам там кушів то ни кімували
Годні там й задурно дати годні й видобрати
Годні ни дати біду бити годні й прописати
 

детальніше
Обласні новини
13.10
Хай щастить

10.10
Всесвітній день психічного здоров'я

09.10
День Святого Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова

вологість:

тиск:

вітер: