Справжній гуцульський банош!
05-08-2016

Банош як і бринзу споконвіку готують виключно чоловіки, бо вівчарство і все, що з ним зв’язано, — справа чоловіча. Гуцули кажуть: те, що подають в ресторанах або барах, те, що готують вдома на плиті, називати баношем гріх. Бо ж справжній банош готують на вогні, щоб димом пропах і вогню набрався.

У кожного поважного газди на подвір’ї є місце для приготування бануша. А як же без нього? Зрештою, ця страва – повсякденна гуцульська їжа і потрапляє на гуцульський стіл 2-3 рази на тиждень.
Кажуть, що вершки або сметана для бануша повинні бути обов’язково триденні, зберігати їх потрібно в комірці, щоб не прокисли. У холодильник ставити не можна, тому що зіпсуються.
Помішувати потрібно тільки в один бік і лише дерев’яним. Від залізної ложки не буде потрібного смаку.

На Рахівщині розповідають, що це є національна страва гуцулів, яка була приготовлена тоді, коли не було що їсти а лишилася лиш сметана, бо корови були у всіх, та трохи кукурудзяної муки… А чому банош? Бо був ґазда Банош, і йому ґаздиня казала: їж, Банош, їж, Банош. І так ся получила страва банош.
На Рахівщині банош називають вічним двигуном, адже навіть невеликої порції вистачить, щоб наситити багатодітну родину. Та все ж приготувати зі звичайних продуктів на звичайному вогнищі такий потужний енергетичний заряд може не кожен.

 

На 4 порції баношу нам знадобиться:

  • 1,5 склянки (200 г) кукурудзяної крупи дрібно меленої. Купуйте на ринку, просіть у продавчині скаме крупу для Баноша).
  • 500 г вершків(фермерських, в жодному випадку не пастеризованих з картонки))) або рідкої сметани. Зважайте, зі сметани банош виходить кислуватий, якщо такий не любите, обов’язково беріть вершки
  • Сіль
  • Копчене сало або бекон
  • Бринза чи вурда

Як готувати:

1. Сметану або вершки залити у чавунний казан і довести до кипіння.

2. Кукурудзяну засипати тоненькою цівкою, помішуючи, в сметану й готувати на повільному вогні до загустіння (тістоподібної консистенції схожої на манну кашу). Банош в жодному разі не має бути такий густий, як токан.

3. Тим часом порізати бекон чи сало на смужки і обсмажити на сковороді до шкварочок. У нас ще була овеча ковбаса, яку ми щойно купили в якихось румунів на Ужгородській палачінті, тому я з беконом підсмажила й тонко нарізану ковбасу. Це така собі самодіяльна імпровізація.

4. Зменшити вогонь на мінімум, і розтирати дерев’яною ложкою, доки на поверхні не виступлять крапельки масла. Як заблистить, знімаємо з вогню. Цей етап дуже важливий, банош треба добре збити, аби сметана в чи вершки в ньому перетворилися на масло.

5. Викласти на простору тарілку, до баноша бекон і покришену бринзу, не шкодуючи.Їсти банош гарячим. Дуже добре до нього пасують також малосольні огірочки.

Джерело:http://nyam-nyam-5.com/blog/2015/10/26/справжній-гуцульський-банош/

05.08.16
Дівчина красна, як сонечко ясне!

Після того, як завершився фотоконкурс та відбулося вручення нагород двом дівчатам, за яких наші читачі віддали найбільше своїх голосів, ми вирішили познайомитися з ними ближче. Отож, знайомтесь і ви
Майбутні
кінорежисер...
Переможцем конкурсу стала Вікторія Гаврильчук із села Устеріки – студентка другого курсу Львівської філії Київського національного університету культури і мистецтв. А перед тим навчалася в Устеріківській ЗОШ І-ІІ ст. та Верховинській дитячій школі мистецтв (відділення образотворчого мистецтва), бо ще з дитинства любить малювати. За три роки навчання у школі мистецтв викладачі Оксана Рибчук та Ольга Вірстюк передали їй ще й свою любов до малювання. Однак, визначаючись із майбутньою професією, Вікторія вибрала спеціальність «Електроніка». 

 

детальніше
03.08.16
Теплі обійми Божої благодаті.

За ініціативи настоятеля церкви пророка Іллі УПЦКП Петра Якібюка з с. Кривополе та голови церковного комітету Василя Спінзака в місцевому храмі проведений капітальний ремонт -- покриття підлоги. 
Та цього разу це не просто ремонт, а втілення в життя нових технологій. Вже цього року в храмі підлога буде обігріватися за новими технологіями. 
Це водяне опалення, тобто закрита система з тиском у дві атмосфери, на 150 літрів води, яка буде обігрівати, нову, щойно викладену плитку, площею 160 ментрів квадратних. 
 
детальніше
02.08.16
Сьогодні - день Пророка Іллі
Святого Іллю вважають одним із найбільших пророків Старого Заповіту. Родом із Палестини ІХ століття до Різдва Христового. За переказами, коли майбутній пророк народився, його батько побачив видіння, що достойні мужі вітали дитину, пеленали його вогнем і годували полум’ям. Своє життя Ілля присвятив служінню Богові, жив здебільшого у пустелі, постив та молився. За свою службу на славу Бога був живим узятий на небо у вогненній колісниці.
На день пам’яті Іллі традиційно йде дощ. Він вважається благодатним, і якщо вмитися ним...
детальніше
01.08.16
Верховинський ліцей: через терни – до визнання

Із Надією Василівною ОСТАФІЙЧУК, директором Верховинського ліцею, зустрілася з однієї причини. Хоч знаю її давно як жінку, та ніколи не стикалася і не знала її, як педагога. У ліцеї викладають мої друзі. І неодноразово я ловила себе на думці, з якою радістю вони розповідають про свою роботу. Так, ніби немає ніяких проблем. «У вас, напевне, якийсь особливий директор», – якось спитала я. «Так. Ми її дуже любимо», – почула у відповідь. Після цих слів захотілося поспілкуватися з Надією Василівною особисто.
 
детальніше
01.08.16
"Українська пісня єднає нас"

28 липня на свято Володимира  у  клубі с. Перехресне відбувся  святковий концерт «Українська пісня єднає нас».  Захід став першим сольним концертом молодого естрадного виконавця, жителя села Перехресне Олега Маротчака.  Концерт став гарним подарунком  до храмового свята жителям Перехресного. Захід відвідав начальник відділу культури і мистецтв РДА Василь Кімейчук   разом із завідувачем РОМЦ  Юлією Потяк,  провідним методистом РОМЦ Ольгою Сенчук та головою профкому працівників культури Ганною Паньків,  начальником Василем Кімейчуком. Також був присутній голова районної ради Іван  Шкіндюк.  Молодого співака приїхали підтримати його викладачі та  друзі.
детальніше
01.08.16
Запрошуємо на Прощу у Карпати на місце з’явлення Матері Божої
Шостого серпня 2016 року, в День пам’яті Боголюбивих страстотерпців, князів-мучеників Бориса і Гліба, відбудеться Друга Всеукраїнська дводенна Проща до місця з’явлення Матері Божої  біля Довбушевої криниці на полонині  Ґаджина  у Чорногорі.
Запрошуємо всіх  бажаючих взяти участь у цьому духовно-культурному християнському дійстві на святому місці Українських Карпат.
Вшануймо Матір Божу та Святиню Гуцульщини і посприяймо, щоб до Всеукраїнської Прощі долучилися наші духовні друзі з усіх теренів.
Збір прочан:  6 серпня 2016 року в селі Бистрець Верховинського району Івано-Франківської   області   біля початку   сходження  на  полонину  Ґаджина о 10.00год.   
Початок Божественної літургії: об 11 год. 30 хв. на місці з’явлення Пречистої Діви Марії – біля Довбушевої криниці на полонині  Ґаджина. 

 

детальніше
31.07.16
Студентський креатив

Ілля БОГАТЧУК з Верховини живе музикою
В ній він відчуває себе щасливим. На другому плані  в юнака студентське життя та проба себе у якості ведучого та режисера.
-Ілля, ти вже не перший рік займаєшся музикою. Як же так вийшло, що саме це мистецтво припало тобі до душі?
– Музика з’явилась у моєму житті ще в ранньому дитинстві, коли мама та бабуся співали мені як колискові, так і українські народні пісні. Але, думаю, що перше моє «професійне» знайомство з нею відбулося в 4 роки, коли я, вперше відкривши клавіатурний клапан (кришку) фортепіано, відразу заграв мелодію з пісні «В траве сидел кузнечик», яка тоді була однією з улюблених пісень для мене.
 
детальніше
26.07.16
ТОП-15 Найкращих новинок "ВІСТІ РАДІО 101.7FM" Липень 2016

15   Ірина Федишин  Чужі Уста (Summer Remix)  
14  Тетяна Шарган   Невидимка
13  Патроничі  Залишайся
12  Сальто  Назад  Не Вмію
11  ТаРута   Любов і Музика 
10  Клей Угрюмого  Беременна   
09   EDEM  Не Моя
08  Navi  Такі Молоді 
 
детальніше
25.07.16
Знову найкращі!!!

Дитячий колектив «Гуцулята» с.Ільці (керівник Михайло Харук) та Дитячий ансамбль гуцульських інструментів з села Верхній Ясенів (керівник Андрій Кікінчук) на запрошення війта с. Яблонка, що входить до гміни Арава відвідали Польську Республіку. Діти побували на святкуванні 450-ї річниці с. Яблонка і не просто побували, а взяли активну участь у концертній програмі.

Святкування тривало цілий тиждень. За цей час вони дали три концерти на різних сценах і отримали найвищі нагороди та відзнаки. А ще керівники колективів уклали договори про співпрацю місцевої школи з Ільцівською та Верхньоясенівською школами нашого району.
детальніше
Обласні новини

вологість:

тиск:

вітер: