ПОЛОНИНСЬКИЙ СИР ПО-ДОМАШНЬОМУ
26-05-2016

 

Вам доводилось коли-небудь дегустувати справжні полонинські ласощі – бринзу, будз або вурду? Кому пощастило бодай раз скуштувати цей унікальний концентрат карпатського дару природи, ніколи не забуде ніжний присмак полонинських делікатесів приправлених запахом ватри, прянощами трав та смерекового лісу.

Особливо смакує солодкувата вурда, яку роблять вівчарі з молока, що залишається в казані після приготування бринзи. Та що робити, коли закортіло поласувати таким делікатесом, а поблизу ні вівчарів, ні казана, та й полонини десь височенно в горах..?! Єдиний спосіб – приготувати аналогічний продукт в домашніх умовах з інгредієнтів, доступних майже кожній господині. Про цілющі властивості сиру напевно відомо всім: у ньому міститься 20-25% білка, 30% жиру, амінокислоти, фосфор, кальцій, вітамін А, вітаміни групи В та інші корисні речовини. І хоча на сьогоднішній день прилавки магазинів приваблюють розмаїттям різновидів цього продукту, домашній сир найбільш поживний і корисний, та й смакує він по-особливому, бо ж готується власноруч!

ПОЛОНИНСЬКИЙ СИР ПО-ДОМАШНЬОМУ
Для приготування сиру, що по консистенції та смаковим властивостям максимально нагадуватиме полонинську вурду, нам знадобиться:
1 літр свіжого коров’ячого молока
1 літр кефіру (самосквашеного з молока)
2 яйця
1 ст. ложка солі 

 

В охолоджений кефір вбиваємо яйця і ретельно вимішуємо (збиваємо) до отримання однорідної маси. В окремій посудині ставимо на вогонь молоко. Як тільки воно почне закипати, додаємо сіль. Не доводячи молоко до повного кипіння, тоненькою цівкою вливаємо до нього суміш з кефіру та яєць. Далі, на мінімальному вогні доводимо кефірно-молочний «коктейль» до кипіння і варимо ще 10-15 хв. час від часу злегка помішуючи шумовкою. Коли в каструлі утвориться щільний згусток, схожий на творог, знімаємо каструлю з вогню й відкидуємо утворену масу на друшляк, застелений двома шарами марлі. Коли сироватка частково зцідиться, сирну масу загортаємо у мар¬лю, зав’язуємо її і підвішуємо для стікання, або ж, викладаємо між двома чистими обробни¬ми дошками, після чого придавлюємо каменем (пресом). Коли вся сироватка витече, сир можна вважати готовим. Готовий продукт можна зберігати при температурі +3°C від двох до трьох діб.

Вихід готового продукту (згідно рецепту): 250-300 гр. м’якого, ніжного сиру, схожого за консистенцією та смаковими властивостями на полонинську вурду. Звичайно, порівнювати смак справжньої вурди з сиром домашнього приготування, ніхто не збирається. Проте майже круглорічно у Вас є унікальна можливість приготувати цей карпатський смаколик в домашніх умовах.

На замітку: ні в якому разі не намагайтеся приготувати сир з магазинного біо-кефіру чи пастеризованого молока. По-перше, вихід готової продукції може бути вдвічі меншим, а по-друге, згортання сиру може і взагалі не відбутися. Для приготування «полонинського» сиру молоко повинно бути свіжоздоєне, а кефір самоскавшеним (з солодкого молока). 


І ще, не забудьте обов’язково пригостити «полонинським» делікатесом своїх друзів, під чарчину духмяної трав’яноїнастоянки. А коли в міжсезоння вівчарські стаї пустуватимуть, а полонини вкриються білим снігом, в цей час, Ваш дім буде наповнений пахощами ніжного, м’якого сиру, що нагадуватиме про тепле літо, далекі гори та смарагдові полонини. 

https://vk.com/hutsulyky

26.05.16
Отакий Трафунок

Отакий Трафунок 

В Верховинскому районі тай в самому центрі
Єк наступит опивночі так єк усі мертві
Всий люд крутитси ни дома а пид магазином
Суда пєний уодно дийде ци бердом ци тином
Нічьник той магазин призвали тай так величали
Хто по пару грам там кушів то ни кімували
Годні там й задурно дати годні й видобрати
Годні ни дати біду бити годні й прописати
 

детальніше
25.05.16
Радіємо і дякуємо своєму Творцю за все.

За ініціативи Верховинської районної ради та райдержадміністрації в районі проведено перший фестиваль духовної пісні, участь в якому взяли дванадцять церковних колективів. Приємно відміти, що всі були одягнуті в національний одяг, гарно виступали, в залі панувала атмосфера духовності та гармонії. Такі заходи дозволяють проповідувати про духовні цінності, важливість перебування під впливом світлих сил і не важливо хто є перший, всі в залі збагатились присутністю Божої матері,Ангельського світу, святих, духовної сили, енергії і Господньої благодаті. 

детальніше
24.05.16
Тартак – Жити

Рівно через один календарний рік після презентації останнього кліпу «Тартака» на пісню «Я не один» (щоправда, у цей часовий проміжок були роботи у рамках проекту «Був`є»), Сашко Положинський і компанія підготували для своїх прихильників черговий офіційний ролик, знятий цього разу на заключний трек альбому «Ввічність» – пісню під назвою «Жити». Режисером та оператором сьогоднішньої прем’єри виступив відомий спеціаліст Володимир Шурубура.
 
детальніше
19.05.16
Гранатометник «Хакер»

«Із вірою в перемогу – ніякий ворог не страшний», – воїн АТО Василь КІТЛЯРУК
Знаю Василя КІТЛЯРУКА з часів навчання в Ільцівській школі. Хоча він молодший за мене, але на шкільних перервах часто разом з ним ганяв м’яча чи сидів за одним столиком у шкільній їдальні. Через кілька років могли бачитись на сільських дискотеках. 
Та доля вирішила познайомити нас дещо по-іншому пізніше, коли ми разом працювали у філії «Верховинський РЕМ» та виступали в одній команді КВК енергетиків «Гори по коліна».
 
детальніше
16.05.16
Джамала про депортацію: Краще б цього не було, і не було цієї пісні

Українська співачка Джамала під час прес-конференції як переможниці Євробачення-2016 розповіла про свої почуття та переживання.

Так, відповідаючи на запитання журналістів про те, що б вона сказала своїй прабабусі, якій було присвячено пісню "1944", Джамала заявила, що краще б не було цієї трагедії (депортації кримських татар – УП).
"Я б взагалі не хотіла, щоб це було, щоб цей жах з нею трапився. І щоб не було взагалі цієї пісні. Так було б краще", - сказала вона.

детальніше
16.05.16
ХТО ТАКІ ГУЦУЛИ?

Гуцули — етнографічна група українців, що живуть у Карпатах: Івано-Франківська, Чернівецька і Закарпатська області України (Верховинський, Яремчанський, південна частини Косівського й Надвірнянського р-нів Івано-Франківської обл., Путильський та південна частина Вижницького р-ну Чернівецької обл. й Рахівський р-н Закарпатьської обл.). Територія Гуцульщини в Україні – 6,5 тис. км². На півночі Румунії – Мармароські гуцули.
Попри всю свою вiдмiннiсть вiд решти українцiв, навiть своїх найближчих сусiдiв, гуцули стали оберегом усiєї нацiї. Образ карпатця символiзує Україну нарiвнi з образом козака з пiвденного степу. Рiзниця лише в тiм, що перший живе i дише на повнi груди, а iнший став надбанням iсторiї. Завдяки гуцульським мотивам маємо одну перемогу на європейському конкурсi пiснi й хочемо наступних. Усю Велику Україну (а саме так називають на Гуцульщинi решту держави) дедалi частiше репрезентує малесенький здиблений горами край. Чому? Хто вони? Навiщо вони нам, Українi, свiтовi?

детальніше
14.05.16
Спомин про Гуцула Рік без Дмитра Михайловича Ватаманюка

Щойно відслужили панахиду за вічний спочинок для душі Дмитра Михайловича. Під час молитви з його портрету, що на столі у кабінеті редактора, струменіло таке тепло, погляд його очей був настільки живий, теплий і всеобіймаючий, що не хотілося вірити у те, що вже стільки часу його немає серед нас. Навпаки – було відчуття його ще ближчої присутності, ніж за земного життя. Здавалося, що кожна молекула простору дихала його живою присутністю...
 
детальніше
14.05.16
Іван Маківничук: Друга світова чи Велика Вітчизняна? Протистояння брехливій пропаганді як спосіб вшанування пам’яті справжніх героїв?

Напередодні 9 травня зросла пропаганда і цинізм на російських ЗМІ і номінально неросійських, які обробляють аудиторію у стилістиці Сталіна, Андропова та Путіна. На глядачів і слухачів вихлюпується цілий потік лементу, який можна окреслити фразою: «Ми порятували людство, тому нам сьогодні дозволено все!». 
 
детальніше
13.05.16
ВИСТАВА - Музична казка "СПРАВЖНЯ ПРИНЦЕСА" за мотивами твору Євгена Тищука "Принцеса без горошини". Сценічна інтерпретація Світлани Ілюк, майстерня викладача Ореста Пастуха, акторська трупа студентів 4 курсу інституту мистецтв. Відбулася в ІЛЬЦЯХ!!!+Фото

ВИСТАВА - Музична казка "СПРАВЖНЯ ПРИНЦЕСА" за мотивами твору Євгена Тищука "Принцеса без горошини". Сценічна інтерпретація Світлани Ілюк, майстерня викладача Ореста Пастуха, акторська трупа студентів 4 курсу інституту мистецтв. Відбулася в ІЛЬЦЯХ!!! Це дійсно дуже круто і професійно.Дякуємо Тобі, щиро Світланко!

детальніше
Обласні новини

вологість:

тиск:

вітер: